lauantai 17. toukokuuta 2008

Kathoeyt eli "ladyboyt"

Buddhalaisessa luomistarustossa on kolme sukupuolta, joista kolmas muodostuu erilaisista miehen ja naisen sekoituksista. Siitä varmaan johtuu, että Thaimaassa on aina suhtauduttu luontevasti ihmisiin, jotka eivät ole selkeästi miehiä tai naisia.

Thaimaalaisista miehistä noin 5-10 % on kathoey-miehiä. He tuntevat itsensä tytöiksi jo lapsena, ja viimeistään murrosiässä he alkavat syödä hormoneja saadakseen rintansa kasvamaan ja estääkseen lihasten kasvun. Varsinaiset sukupuolenvaihdosleikkaukset ovat aika harvinaisia.

Perinteisessä kyläyhteisössä kathoeyllä on ollut tanssijan ja viihdyttäjän rooli. Nykyisin sekä thaimaalaiset että ulkomaiset turistit ihailevat ladypoikia kabareeteattereissa, joista Pattayan Alcazar ja Tiffany ovat parhaimmat ja kuuluisimmat. Vuosittaiset Miss Alcazar- ja Miss Tiffany -kisat päihittävät julkisuudessa ja suosiossa jopa Miss Thaimaa -kilpailut. Sadat kathoeyt osallistuvat kisojen esikarsintoihin. Thaimaalaiset ovat yleisesti sitä mieltä, että kathoey-missit ovat kauniimpia kuin oikeat naispuoliset missit.

Thaimaalaiset arvostavat naisellisesti ja hienostuneesti käyttäytyviä kathoey-kaunottaria, mutta aggressiivisia, rääväsuisia ja itseään tykö tekeviä alaluokan kathoey-prostituoituja paheksutaan tai heistä tehdään pilaa. Arvostetut kathoeyt toimivat usein kädentaitoja tai luovuutta vaativissa ammateissa, kuten partureina, meikkaajina ja muotitaiteilijoina.

Tavallisissa tyttöbaareissa on yleensä aina yksi tai kaksi ladyboy-tarjoilijaa, jotka kauneudellaan houkuttelevat miehiä baariin. Tottumaton mies ei yleensä tunnista ladyboyta, ja kokeneellakin on joskus ongelmia. Jos nainen on poikkeuksellisen kaunis, tavallista pitempi, upeasäärinen ja huolellisesti meikattu, hän on todennäköisesti kathoey.

maanantai 12. toukokuuta 2008

Kasvojen säilyttäminen ja menettäminen

Tärkein käyttäytymissääntö, joka matkailijan olisi hyvä hallita, on mielenmaltti tilanteessa kuin tilanteessa. Ei saa korottaa ääntään eikä ilmaista suuttumustaan, vaikka kuinka kiukuttaisi, kun ei mielestään ole saanut ostamaansa palvelua. Näitä tilanteita Thaimaassa tulee vastaan väistämättä. Asiat hoituvat useimmiten ystävällisesti hymyillen, eikä kiukustuminen missään tapauksessa auta asiaa. Kun kumpikin osapuoli säilyttää kasvonsa tai parhaimmassa tapauksessa onnistuu "antamaan toiselle kasvoja", asiat etenevät parhaiten.

Vaikka thaimaalaiset arvostavat tyyneyttä ja pidättyvää käytöstä, hekin voivat joskus menettää malttinsa. Jos thaimaalainen "menettää kasvonsa" sinun edessäsi, voit nähdä jotakin muuta kuin thaimaalaista hymyä. Se voi tapahtua aivan yllättäen eikä siihen voi aina varautua etukäteen.

Hankalin kohtaamani tilanne tapahtui muuttaessamme Samuilta Bangkokiin, josta olimme vuokranneet huoneiston kuukaudeksi. Taksi kiersi ja kiersi Sukhumvitin kujia, mutta ei löytänyt kyseistä taloa. Lopulta hän ilmoitti, että antamaani osoitetta ja taloa ei ollut olemassa , ja voisimme nousta autosta. Sen olisin tehnytkin, jollei taksissa olisi ollut itseni lisäksi kolmea lasta, kahta kissaa ja melkoista määrää matkatavaroita, ja jollei olisi satanut kaatamalla. Sitä paitsi tiesin, että kyseinen talo oli olemassa, sillä siellä odotti lasten isä. Sain houkuteltua taksin vielä uudelle etsintäkierrokselle ja lopulta huomasin itse talon nimen eräässä kyltissä, joka johti sivukujalle. Kun pääsimme perille, taksinkuljettaja alkoi raivota hillittömästi - onneksi ei minulle vaan talon vahtimestarille. Hän oli menettänyt ilmeisesti kasvonsa pahan kerran, vaikka minä en ollut edes korottanut ääntäni kertaakaan - olinpahan vain sattunut löytämään talon, jota ei hänen mukaansa ollut olemassa.

Toinen kiusallinen tilanne sattui sekin autossa. Olin minibussissa matkalla Pattayalta Bangkokin lentokentälle seitsemän muun matkalaisen kanssa. Kokematon kuljettaja eksyi lähellä lentokenttää väärälle moottoritielle, jonka ruuhkaiset kaistat matelivat kävelyvauhtia. Hänellä ei ollut aavistustakaan, mikä olisi oikea reitti ja hän menetti hermonsa täysin tajutessaan, että monet meistä myöhästyisivät lennoiltaan, vaikka me matkustajat pysyimme viilipyttymäisen rauhallisina. Hän puikkelehti ensin sekopäisenä kaistojen välissä ja pysäytti sitten auton keskelle monikaistaista tietä. Hän hyppäsi ulos, yritti huitoen pysäyttää ohi matelevia autoja ja yritti sitten houkutella meidät ulos autosta lompsaansa heilutellen. Ymmärsimme, että hän halusi maksaa meille, jos vain löytäisimme toisen kyydin. Meistä se ei ollut kannatettava ajatus, sillä olimme keskellä moottoritietä, meitä oli kahdeksan ja kaikilla oli runsaasti matkatavaroita. Lopulta saimme houkuteltua hänet takaisin autoon, ja yhteistuumin löysimme oikealle tielle. Muista en tiedä, mutta itse ehdin viime tipassa omalle lennolleni. Totisesti toivon, etten enää osuisi kasvonsa menettäneen kuljettajan kyytiin - siitä ei hyvää seuraa.

torstai 8. toukokuuta 2008

Ilmastointi


Useimmat meistä asuvat Thaimaan lomallaan ilmastoiduissa hotellihuoneissa. Ilmastointilaite ei ole pelkästään mukava - usein se pitää ärsyttävän kovaa meteliä ja puhaltaa ilkeästi. Silti elämä ilman sitä on melkoisen uuvuttavaa, paitsi lähellä merta, jossa tuulenvire ja hyvä tuuletin voi olla miellyttävämpi vaihtoehto kuin rämisevä ilmastointi.

Itse asuin Samuilla talossa, jossa ei ollut ilmastointia. Talon ikkunat olivat lasittomat ja ikkunaluukut aina auki - kaikkiin ilmansuuntiin. Kaikkia oviakin pidimme päiväsaikaan auki. Kivilattia oli mukavan viileä, eikä kukaan perheestä tuntenut oloaan tukalaksi. Ainoa murhe, joka korostui sadekaudella, oli vähäisen omaisuutemme hidas mutta väistämätön tuhoutuminen. Kaikki paperitavara, myös kirjat, kostuivat kupruille. Kaikki mitkä oli ruostuakseen, ruostui (kuten tyttöjen hiuspinnit). Kaikki mikä oli homehtuakseen, homehtui (kuten Suomesta tuodut reput ja lippikset). Pyykit kuivasin silityskuiviksi lattialla pyörivän tuulettimen edessä ja silitin kuivaksi. Oivalsin nopeasti, miksi Samuin kaupoissa ei myyty höyrysilitysrautoja! Uutena ostetut puiset ja rottinkiset huonekalut keräsivät sisuksiinsa kaikenlaisia ötököitä, jotka vääjäämättä mutustivat niitä sahajauhoksi.

HYVÄ TIETÄÄ:

Kulkeminen edestakaisin ilmastoitujen tilojen ja kostean kuuman ulkoilman välillä on rankkaa limakalvoille. Thaimaalaiset kärsivät toistuvista hengitystietulehduksista, ja sellainen voi iskeä myös turistiin. Jos tunnet yhtään oireita alkavasta nuhasta, kurkkukivusta tai yskästä, mene heti apteekkiin, jotta saat sopivan lääkityksen. Ei kannata jäädä odottamaan oireiden mahdollista pahenemista. Jos voit säätää hotellihuoneesi ilmastointilaitetta, yritä pitää se mahdollisimman lämpimällä - mitä suurempi on ulko- ja sisätilojen lämpötilaero, sitä rankempaa limakalvoille.

tiistai 6. toukokuuta 2008

Hyvä tietää Thaimaan ilmastosta

Elimistö tarvitsee aikansa tottuakseen trooppiseen ilmastoon. Useimmat meistä tottuvat noin kymmenessä päivässä. Sen huomaa siitä, että hiki alkaa virrata entistä herkemmin! Harmi kyllä useimpien loma ei kestä paljon kauempaa. Totutteluvaiheessa kannattaa ottaa rauhallisesti - ei siis tuntikausien kaupunkikävelyä paahtavassa helteessä! Uima-altaalla aurinkovarjon alla löhöily on enemmän kuin suositeltavaa!

* * *

Thaimaalaiset käyttävät talkkia viilentämään oloaan kosteassa ilmastossa. Klassikkotalkki on nimeltään Prickley Heat Powder, jota saa kaikista marketeista. Se sisältää viilentävää ja ihoa rauhoittavaa mentolia, joten se auttaa myös kutisevaan ja ärtyneeseen ihoon. Jos mentolin tuoksu ja tuntu ei miellytä, tavallinen vauvatalkki ajaa lähes saman asian. Jos hikoilet herkästi, kannattaa ehdottomasti kuljettaa pientä talkkia käsilaukussa ja hieroa sitä aika ajoin otsaan ja muihin kriittisiin paikkoihin. Ei haittaa kulkea naama valkoisena - niin thaimaalaisetkin tekevät. Muista talkita huolella myös jalat varpaanvälejä myöten. Se ehkäisee hiertymiä ja rakkoja.

* * *

Thaimaan ilmastossa talirauhaset tukkeutuvat helposti ja sen seurauksena iho alkaa kukkia viimeistään toisen lomaviikon lopulla. Kannattaa puhdistaa iho huolella joka ilta ja aamu ja käyttää syväpuhdistavia kasvonaamioita. Niitä saa edullisesti myös pikkumarketeista. Katso thaimaalaisten kasvoja: yllättävän monella on paha akne tai arpia aknen jäljiltä!

* * *

Trooppinen sadekuuro voi yllättää koska vain, kuivimpia seutuja ja kuukausia lukuunottamatta. Kun Thaimaassa sataa, vettä tulee kirjaimellisesti kuin saavista kaataen. Kanna aina taitettavaa sateensuojaa mukanasi. Siitä saa myös hyvän aurinkosuojan aina tarvittaessa.

maanantai 5. toukokuuta 2008

Sää Thaimaan lomakohteissa

Hua Hin, Cha-am

Aurinkoisinta on kuumalla ja kuivalla kaudella helmikuusta kesäkuuhun. Kesäkuusta tammikuuhun alue on kahden peräkkäisen monsuunin alueella, mutta sateet eivät ole yhtä voimakkaita kuin etelässä. Pilvistä voi silti olla sateettominakin päivinä.

Pattaya, Koh Samet, Koh Chang

Kuiva ja "viileä" kausi on marras-joulukuussa, kuiva ja kuuma kausi tammi-toukokuussa. Kuuma ja sateinen kausi kestää kesäkuusta lokakuuhun. Sametin saari on poikkeuksellisen kuiva myös sadekaudella, Koh Changilla saattaa sen sijaan tulla reippaasti vettä. Pattayalla voi ainakin sadekauden alkupuolella vierailla huoletta. Kerran vietin siellä kolme viikkoa juhannuksesta eteenpäin ja vettä satoi hiukan kahtena yönä. Päivisin aurinko porotti pilvettömältä taivaalta.

Phuket, Krabi, Koh Phi Phi, Koh Lanta, Similan

Joulukuu - maaliskuu ovat parhaat kuukaudet. Kesää kohti sateet lisääntyvät, toukokuusta lokakuuhun sataa eniten. Marraskuu on tällä puolella mannerta kuivempi kuin Samuin puolella. Joulukuussakin saattaa tulla sadekuuroja.

Surathani, Samui, Koh Phangan, Koh Tao

Helmikuu - kesäkuu ovat parhaat kuukaudet. Kesäkuusta eteenpäin sateet alkavat yleistyä, mutta ne tulevat yleensä öisin, ja tällä puolella Thaimaata on kesällä selvästi kuivempaa kuin Phuketin puolella. Jos siis haluat matkustaa kesällä Thaimaahan, nämä saaret ovat hyvä vaihtoehto. Lokakuu ja marraskuu ovat pilvisiä ja sateisia, vaikka aurinkokin välillä paistaa. Joulu-tammikuussa voi vielä sataa silloin tällöin ja myös tuulla reippaasti.

Chiang Mai ja Pohjois-Thaimaa

Viileä kausi (marras)joulu-helmikuu, kuuma kausi maalis-toukokuu, sadekausi kesä-lokakuu. Sateet eivät ole täällä yhtä voimakkaita kuin etelämpänä. Pohjois-Thaimaassa, etenkin vuorilla, tarvitset pitkähihaisen jakun tai villatakin iltaisin.

sunnuntai 4. toukokuuta 2008

Ilmasto

Thaimaassa on aina kuumaa ja kosteaa, mutta vuodenajasta ja paikasta riippuen kuumuuden ja kosteuden määrä vaihtelee. Trooppisessa Etelä-Thaimaassa sataa enemmän kuin pohjoisempana ja siellä myös ukkostaa paljon. Samuilla tottui siihen, että ukkonen jyrisi lähes päivittäin, vaikka sadekuurot eivät aina saarelle yltäneetkään. Öisin taivasta halkoivat äänettömät elosalamat.

Onneksi monsuunisateet osuvat Thaimaan eri alueille eri aikaan. Aina löytyy jokin alue, jossa aurinko paistaa. Esimerkiksi kesällä ei kannata lähteä Phuketiin, mutta Samuilla on ihan mukavat lomasäät. Touko-kesäkuussa kannattaa lomailla myös Hua Hinissa tai Pattayalla. Silloin on vielä aurinkoista, mutta turisteja vähän ja majoitushinnat edullisia.

Päivälämpötila on Thaimaassa yleensä hyvin vakaa, noin 30 - 35 asteen kieppeillä. Illalla viilenee vain hiukan, noin 25 - 28 asteeseen vuodenajasta riippuen. Varhain aamulla on viileintä, ja aamun ensimmäiset tunnit ovatkin ainoat, jolloin ulkona jaksaa tehdä jotain fyysisesti rasittavaa. Keskipäivän lähestyessä kaikenlainen fyysinen ja älyllinenkin toiminta alkaa olla mahdollista vain hyvin ilmastoiduissa tiloissa. Thaimaassa ei ole varsinaista siesta-aikaa, mutta maaseudulla näkee paikallisten torkkuvan keskipäivän aikaan aina kun se on mahdollista.

Aurinko laskiessa ilma "viilenee" miellyttäväksi. Ihanimpia asioita Thaimaan lomalla on illallinen ulkoilmaravintolassa. Hihaton toppi ja katukaupasta ostettu ohut puuvillainen kietaisuhame tai hellemekko on silloin täydellinen vaatekappale naiselle, miehelle puolestaan ohuet pitkät housut ja ohut paita. Ei ole hiki eikä kuuma, vaan täydellisen mukava olo.

Aurinko nousee kesäaikaan aamukuudelta ja talvella seitsemään mennessä. Samainen tunnin heitto on myös auringon laskiessa, eli kesällä pimeä tulee iltaseitsemältä ja talvella jo kuudelta. Thaimaan illat ja yöt ovat maaseudulla todella pimeitä erityisesti uudenkuun aikaan, mutta tähdet näkyvät upeasti.